maanantai 19. syyskuuta 2016

Toverit aatteelliset

Sirpa Kähkönen: Graniittimies


Sirpa Kähkösen Graniittimies kertoo nuoresta aatteellisesta suomalaispariskunnasta, joka lähtee paremman elämän toivossa, korkein odotuksin, Neuvostoliittoon 1920-luvun alussa. Puolue ja vallankumous tarvitsevat apua. Uusi kotikaupunki Petrograd antaa Iljalle ja Klaralle heti uusia ystäviä, suomalaisia tovereita, ja työtäkin löytyy. Alussa Klara sairastuu, mutta sairautensa keskellä hän ajattelee: "Päätin, että jos tervehtyisin, loisin oman elämäni tänne, oman työalani ja puutarhani ja maailman, jossa ei puhuttaisi rahasta eikä surusta vaan aina vain ilosta." Kirjan päähenkilöt tuskin ovat ensimmäiset tai viimeiset, jotka hyppäävät vaaleanpunaiset lasit silmillään loikan kohti uutta ja tuntematonta.

Tarinasta ja sen yksityiskohdista huomaa, että Kähkönen tuntee kuvaamansa aihepiirin hyvin. Ainakin riittävän hyvin kirjoittaakseen siitä uskottavan tuntuisen historiallisen romaanin. Pääasiassa henkilöt uskovat lujasti asiaansa, mutta aina silloin tällöin joissakin yksityiskohdissa he kritisoivat, tai vähintäänkin kyseenalaistavat, systeemissä olevia epäkohtia. "Ette te ymmärrä, kaupunkilaiset, teorianikkarit, ei teidän puhtoiset kätenne vereen tahriinnu, mutta sitä on sotamiehen työ, paskaa ja verta ja suolenpätkiä, tehtiinpä se minkä asian puolesta hyvänsä." Tarinassa ilmenee paljonkin erilaisia epäkohtia, mutta Kähkönen onnistuu kirjoittamaan kaikesta ilman kiihkoilua. Erilaiset kohtalot sekä pienet esimerkit ja huomiot rakentavat todentuntuista ajankuvaa sadan vuoden takaisesta Neuvostoliitosta. Toki kirjassa käsitellään myös Klaran ja Iljan parisuhteen kehitystä, sekä muitakin kirjan henkilöiden välisiä ihmissuhteita, joihin ympäröivän yhteiskunnan tapahtumat eivät voi olla osaltaan vaikuttamatta. Ja tietysti henkilöhahmot kehittyvät ihan omina itseinäänkin, kuka milläkin tavalla.

"Me teimme itse orpoja, teimme niitä päivittäin, asettamalla teorian käytännön edelle, kollektiivin yksilön edelle. Teimme orpoja halukkaammin kuin huopikkaita, samovaareja, raitiovaunukiskoja ja tiiliä."

Olen tykännyt paljon Kähkösen Kuopio-sarjasta, eikä Graniittimies ihan siihen yltänyt, mutta toisaalta aihekin oli viimeksimainitussa jotenkin raskaampi, vaikka sota-aikaa Kuopio-sarjassakin eletään. Hyllyssä odottelee vielä Kähkösen Vihan ja rakkauden liekit -tietokirja ja siihen(kin) kyllä kiinnostaisi pian tarttua, mutta katsotaan mihin kaikkeen, ja milloin, tässä taas repeää kiinnostuksineen. Niin paljon mielenkiintoisia kirjoja ja asioita, niin vähän aikaa... ;)



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti